Na pół gwizdka – czyli jak? Co to znaczy? Znaczenie, przykłady, słownik
Zdarzyło Wam się kiedyś zrobić coś na pół gwizdka? A może znacie kogoś, kto działa w ten sposób i wyprowadza Was tym samym z równowagi? Czy na pewno słusznie? Przeczytajcie poniższy artykuł i dowiedzcie się, co znaczy ten zwrot, jaka jest jego definicja oraz jakie ma synonimy!
Co to jest na pół gwizdka?
Na pół gwizdka jest frazą przysłówkową, czyli wyrażeniem składającym się z kilku wyrazów oraz przysłówka, który niesie kluczowe znaczenie – w tym konkretnym przypadku ma na celu oznajmienie, z jakim zaangażowaniem została wykonana czynność. Zwrot na pół gwizdka używany jest również w języku sportu w celu oceny meczu lub zawodnika, np. „Ten mecz został odegrany na pół gwizdka”.
Na pół gwizdka – co to znaczy? Definicja
Zrobić coś na pół gwizdka oznacza zrobić coś bez większego zaangażowania, połowicznie, zazwyczaj niedokładnie lub nie do końca. Działając w ten sposób, okazujemy brak chęci do wykonania czynności oraz brak energii do jej pełnego, satysfakcjonującego zrealizowania.
Przykład z życia
Wolę, żebyś poczekał z tym na mnie, niż zrobił to na pół gwizdka.
Na pół gwizdka – synonimy i wyrazy bliskoznaczne
Pomocne w zapamiętaniu tego, co to znaczy na pół gwizdka, będą na pewno synonimy i wyrazy bliskoznaczne.
- byle jak,
- flegmatycznie,
- kiepsko,
- marnie,
- na odczepnego,
- naprędce,
- niechlujnie,
- niedbale,
- niedokładnie,
- niefachowo,
- niestarannie,
- opieszale,
- osowiale,
- powoli,
- słabo,
- tyle o ile.
Przykłady użycia wyrażenia na pół gwizdka
Przykłady użycia w literaturze
Wszystko było tymczasowe; tymczasowa rada, tymczasowy rząd, tymczasowa administracja, tymczasowe przepisy. Ministerstwa pracowały na pół gwizdka, bo nie powołano jeszcze nowych ministrów.
Wojciech Jagielski, Modlitwa o deszcz
Przykłady użycia w prasie
Samorządy kupują bilety, bo to jedyna szansa na regularne połączenia lotnicze z Babimostu.
Dziś nowoczesny port lotniczy w Babimoście działa na pół gwizdka – od kiedy nie ma regularnych rejsów do Warszawy.
„Gazeta Lubuska”, 2005
Produkcja przetworów mięsnych staje się nieopłacalna, wiele zakładów pracuje na pół gwizdka, bo surowca jest mało i zbyt drogi.
„Polityka” nr 33, 2000